Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Причините да гласуваме на евроизборите - мирът и свободата

09 юни 2017, 16:06 часа • 3028 прочитания

Ще гласуваме ли на следващите избори за Европейски парламент (бел. ред. - през 2019 година) и защо? По тази тема отговори търсиха и даваха евродепутатите Андрей Ковачев, Илхан Кючюк и Момчил Неков в специална дискусия с млади хора, организирана от Българското училище за политика „Димитър Паница“ в рамките на проекта "Европа и аз". Медиен партньор на проекта са Actualno.com и Expert.bg.

Два от най-важните аргумента защо трябва да гласуваме според евродепутатите ни са, за да се запази състоянието на мир на Стария континент и да отстояваме свободата си. Не бива да забравяме, че в продължение на 2000 години на всеки 30-40 години средно в Европа е имало голяма война, припомни Андрей Ковачев. Според него точно горчивият опит от Втората световна война никога не трябва да се забравя и стои в основата на възникването на Европейския съюз.

Снимка: Славея Йорданова

"Милиони човешки същества от Африка искат да живеят в ЕС. Това е, защото ЕС е привлекателен - вдигнали сме високо знамето на свободата и демокрацията", даде пример Ковачев, който изрично подчерта, че сега бежанската вълна е огромно предизвикателство за ЕС. На същото мнение бяха колегите му Илхан Кючюк и Момчил Неков.

Неков специално наблегна на необходимостта от силно гражданско общество и грижата за създаването му като фундамент на демокрацията. Той даде пример с Дания – по отношение на ангажираността на обществото. В България, например, нямаме Закон за доброволчеството, а точно доброволчеството е една от основите на истинското гражданско общество, каза той.

Според Илхан Кючюк в Европа вече се усеща осъзнаване спрямо популизма, който в последните години набра сила. Той даде пример с приключилите вчера (8 юни) предсрочни парламентарни избори, на които подкрепящите Brexit партии получиха удар – консерваторите не събират мнозинство, а UKIP, известна с бившия си лидер Найджъл Фарадж, дори не влиза в парламента. „Отдавна Европа не е Европа на нациите. Европа не е и Европа на регионите, а е Европа на свободните граждани“, обобщи Кючюк. Той беше категоричен, че когато гласуваш, даваш доверие и легитимност на институциите, което показва борба срещу популизма.

В специално видеообръщение евродепутатите Ангел Джамбазки и Светослав Малинов също дадоха своето мнение относно смисъла от ЕС. Джамбазки беше категоричен, че е време да се спре с мантрата за фалшивата интеграция и да се проумее, че има базови ценности, които всеки идващ в ЕС трябва да спазва – иначе няма място в европейското общество. Светослав Малинов пък беше категоричен, че ЕС е в криза, но това не означава край на Съюза – позиция, подкрепена както от Ковачев, така и от Кючюк.

"Колкото по-силни са нашите послания и предложения за Европа, колкото по-силни са аргументите, с които ги защитаваме, толкова повече ползи ще имаме, особено за младите хора и ще развиваме европейския проект, в който е закодирано нашето бъдеще", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри дискусията.

"От 1979 г., от когато се провеждат европейски избори досега, все по-малко европейци участват в европейския вот. За почти 40 години, 20% по-малко са избиратели в ЕС", каза още Илияна Йотова. Като една от причините за тази тенденция, която се забелязва и в България, вицепрезидентът посочи трудната комуникация между европейските институции и европейските граждани. Хората не знаят защо се взима едно или друго решение и как конкретна политика има отражение върху ежедневието им, допълни Илияна Йотова. По нейни думи, ако комуникацията не бъде подобрена, тази пропаст ще се задълбочава все повече.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес