Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Приближен до Путин с уникално оправдание да му вдигнат санкциите на ЕС

04 май 2023, 07:40 часа • 2745 прочитания

Това, че познавам Владимир Путин, не ме прави негов съюзник. С този мотив руският олигарх Генадий Тимченко поиска от Първоинстанционния съд на ЕС в Люксембург да бъдат вдигнати санкциите на Блока срещу него.

Всъщност, отделни искове по въпроса са заведени както от Тимченко, така и от жена му, пише Bloomberg.

Генадий Тимченко е добре познат и в България - той беше основната фигура, която беше използвана за строежа на "Южен поток". Например в Сърбия Тимченко пое проектироването, доставката на оборудването и материалите, строително-монтажни работи, обучение на персонала и руска на обектите на "Южен поток". В България той също спечели търг за строеж, само че проектът беше спрян под натиска на САЩ - официално заради американски санкции срещу Тимченко.

Руският олигарх влезе в санкционния списък на ЕС от февруари, 2022 година - една от причините за това е, че има акции в руска банка, която Путин ползва като "портфейл". Но сега адвокатът му Стефан Бонифаци извади аргумент, че макар клиентът му да има дългогодишни връзки с Путин, това не го правило съюзник на руския диктатор във войната с Украйна.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес