Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът на Латвия: Нуждаем се от медии, които да излъчват на руски език

11 януари 2017, 15:00 часа • 1865 прочитания

"Латвия се нуждае от медии, които да излъчват на руски език и да са предназначени за рускоезичната аудитория", заяви президентът Раймондс Вейонис.

„Част от нашето общество, говори на руски език, затова ние трябва да съхраним предаванията на руски език както в обществената телевизия и радио, така и по възможност в частните телевизионни канали“, заяви държавният глава пред Латвийската телевизия. Той смята, че е необходимо да се съхранят и засилят рускоезичните предавания в държавната телевизия, предава БГНЕС.

Населението на Латвия е 2 млн. души, като 40% е рускоезично. Единственият държавен език е латвийският, а руският се смята за чуждестранен. През 2012 година латвийците отхвърлиха на референдум признаването на руския език за втори държавен език.

Държавните телевизии в страната са две. ЛТВ1 излъчва само на латвийски език, а по ЛТВ7 на руски език се излъчват 25% от предаванията.

През 2014-2015 година поради липса на финансиране пропадна идеята за нов телевизионен рускоезичен канал. Идеята не е изоставена, планира се такъв канал да се появи през 2018 година.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес