Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът на Италия връчи мандат за съставяне на правителство

28 май 2018, 15:09 часа • 795 прочитания

Италианския президент Серджо Матарела предложи на 64-годишният икономист Карло Котарели да оглави правителството, съобщи прессекретарят на президентската администрация Уго Дзампети.

"Президентът на Италия връчи на Карло Котарели мандат за сформиране на кабинет. Очакваме неговият официален отговор в най-скоро време", съобщи Дзампети.

Котарели е икономист с дългогодишен опит в Международния валутен фонд (МВФ) и е известен с методите си за намаляване на обществените разходи. Той трябва да предложи състав на техническия кабинет след проваления опит да се сформира правителство с партия „Движение 5 звезди“ (Д5З) и " Лига ", начело с адвоката Джузепе Конте, предаде БГНЕС.

В неделя Конте предложи на президента екип, който да приложи към третата икономика на еврозоната обща програма за борба със строгите ограничения и за сигурност която бе договорена. Матарела обясни, че е одобрил всички имена, с изключение на това, за което двамата съюзници отказват да правят компромиси - за министър на икономиката и финансите бе номиниран 81-годишният Паоло Савона, опитен икономист, но изявен евроскептик. Д5З "и" Лига ", който традиционно се наричат евроскептици и популисти, обявиха, че това е само претекст, за да се предотврати съставяне на правителството. Партията отказа да направи компромис и да предложи друг кандидат.

Д5З има намерение да излезе с инициатива за импийчмънт, обвинявайки Матарела в държавна измяна. Лидерът на "Лига " Матео Салвини засега не се включва официално. От своя страна партията на Силвио Берлускони е готова да подкрепи "неутрален кабинет" воден от Котарели. Салвини заяви, че в този случай съюза им с дясноцентристката коалиция ще приключи.

Технически Салвини вече се отърва от съюзниците, оглавени от Берлускони, когато започна преговори с Д5З. Сега той настоява за скорошни избори, на които, предполага се, десницата отново ще е в екип.

Ако депутатите откажат да се доверят на новото правителство, в Италия ще се проведат избори след август. Това бе заявено лично от Карло Котарели след получаването на мандата за съставяне на кабинет.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес