Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

През следващата година може да има нова държава в Европа

17 февруари 2017, 18:49 часа • 3995 прочитания

Фарьорските острови могат да се превърнат в най-новата държава в света ако гласуват с "Да" на предстоящия догодина референдум. До този момент страната е автономна област на Дания, подобно на Гренландия.

Островите, които се намират насред Атлантическия океан, между Норвегия и Исландия (и на 990 км от Дания) имат площ от близо 1400 кв. км и население от 50 хиляди души от 77 националности.

Тази малка и отдалечена автономна област в състава на Дания се изправя пред огромно предизвикателство – да отвоюва своята независимост и да се отдели като самостоятелна държава, съобщава BTV.

Това е голям проблем за страните в Близкия изток, но на Фарьорските острови няма да им се наложи да води война, а само гражданите на страната да пожелаят това чрез референдум.

Позицията на Дания по въпроса също е повече от достойна за уважение. Бившият премиер на страната Ларс Расмусен през 2011 година съобщи, че Дания няма да пречи на своята автономна област, ако те подкрепят референдума : „Ако искате независимост, Дания няма да ви попречи.”

Местният парламент на Фарьорските острови реши референдумът да се проведе на 25 април 2018 година. На него ще се решава и дали автономната област има нужда от нова конституция.

Кирил Хараланов
Кирил Хараланов Отговорен редактор
Новините днес