Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преселване: На контратерористичната операция в Белгород не ѝ се вижда краят (ВИДЕО)

23 май 2023, 14:16 часа • 6063 прочитания

Жителите на 9 населени места в Белгородска област са били преселени заради атаката, извършена от Руския доброволчески корпус и Легион "Свобода на Русия". Това обяви губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков в профила си в Телеграм.

Сред изброените населени места е Грайворон – градче, намиращо се на границата с Украйна, откъдето стана и атаката: Войната в Белгород: Хаос, атаки срещу руското МВР и ФСБ, а Пригожин псува (ВИДЕО)

Същевременно Гладков призна и, че все още "контратерористичната операция" в областта не е завършила.

На този фон в социалните мрежи почна да се разпространява снимка, на която се твърди, че е жената на Гладков – намираща се на "международно летище":

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи ситуацията като "много обезпокоителна", като каза за нападателите, че са "украински милиции, независимо от националността им". Той добави, че не се предвижда специална среща на Съвета за национална сигурност на Руската федерация заради случилото се.

Припомняме, че един от водачите на Руския доброволчески корпус беше разпознат от автор на Bellingcat като Денис Капустин, по прякор Никитин. Той е известен крайнодесен руснак, има забрана да влиза в Шенгенското пространство от 2019 година насам и има спекулации, че според германското разузнаване той е в тесни връзки с руските спецслужби. Никитин обаче има и връзки с крайнодесни украински формации – т.е., той е считан за наемник.

Появи се и официално съобщение в Телеграм канала на руското военно министерство, според което нападателите били обкръжени и разгромени - загинали 70 нападатели, унищожени са 4 БТР-а и 5 пикапа. Дали е точно така, скоро ще се изясни - руски информационни източници обаче говорят, че "украинските саботьори" са завзели още две селца в Белгородска област.

Руските доброволци: Продължаваме с освобождението на Белгородска област

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес