Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Премиерът на Люксембург е хоспитализиран заради влошение на COVID-19

04 юли 2021, 19:51 часа • 2992 прочитания

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел, който миналата седмица даде положителен тест за коронавирус, е бил приет тази сутрин в болница, пише БГНЕС. Той е подложен на допълнителни тестове и анализи. Държавното министерство потвърди днес следобед, че като предпазна мярка премиерът ще остане под наблюдение 24 часа, освен ако лекарите не посъветват друго.

На 27 юни Ксавие Бетел съобщи, че ще се самоизолира за 10 дни, тъй като е дал положителна ковид проба малко след като участва в срещата на върха на Европейския съюз. В изявлението на кабинета му бе съобщено, че никой от останалите 26 лидери на ЕС, присъствали на срещата на върха в Брюксел, не се смята за контактен със заразения премиер на Люксембург.

Съгласно правилата в Люксембург за ограничаване на разпространението на вируса, за близък контакт със страдащ от COVID-19 се счита прекарване на повече от 15 минути с него на разстояние по-малко от два метра без маска. Тогава говорител на Бетел заяви, че той е спазвал стриктно правилата по време на срещата на върха. В изявлението от офиса на Бетел се казваше, че той има „леки симптоми“, включително треска и главоболие, но „ще продължи да изпълнява задачите си“ от вкъщи.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес