Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Премиерът на Италия иска промяна в бюджетните правила на ЕС

09 септември 2019, 15:20 часа • 1463 прочитания

Министър-председателят на Италия Джузепе Конте призова за промяна в правилата на Европейския съюз, ограничаваща нивата на дефицита на отделните страни до 3% от БВП.

Неговото предложение дойде при представянето на програмата му преди вота за доверие в парламента за новото му правителство, предава италианската държавна информационна агенция ANSA.

"Трябва да подобрим Пакта за стабилност и растеж и неговото прилагане, да опростим правилата, да избегнем цикличните ефекти и да подкрепим инвестициите", заяви Конте пред Долната камара на парламента във връзка с правилата, които ограничават европейските правителствени бюджети, включително този на силно задлъжнялата Италия, пише AFP.

Второто правителство на Конте е съставено на база съюза между антисистемното Движение "Пет звезди" и лявоцентристката Демократическа партия. Двете партии, които са традиционни съперници, сключиха пакт, след като лидерът на "Лига" и бивш министър на вътрешните работи Матео Салвини излезе от първото правителство на Конте миналия месец.

Италианският премиер обеща новото му правителство да започне "нов сезон на реформи". Той увери, че новото му правителство ще се отличава с "трезвост и строгост, така че нашите съграждани да могат да гледат на институциите с обновена вяра".

По думите му "предизвикателството на вътрешния фронт" е по-сериозното включване в пазара на труда на групи от населението, които досега са били изключени. "Тези (групи) са концентрирани преди всичко сред младите хора и жените, особено в Южна Италия", заяви Конте.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес