Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Премиерът на Чехия се обяви против подписването на пакта на ООН за миграцията

01 ноември 2018, 18:50 часа • 2779 прочитания

Чешкият премиер Андрей Бабиш се обяви против участието на страната в Световния пакт за миграцията на ООН и възнамерява да обсъди отказа на републиката от това споразумение с коалиционните партньори. 

"Не ми харесва този пакт, искам да проведем дебат с партньорите ни от правителствената коалиция за това", заяви премиерът по време на изказването си в Камарата на депутатите. "Съединените щати се оттеглиха от пакта, Унгария, има дискусия по въпроса в Полша, а сега и в Австрия", добави той, предаде БГНЕС.

Световният пакт за безопасна, регулируема и контролирана миграция бе договорен през юли тази година от всички държави-членки на ООН, с изключение на САЩ, предава ТАСС. Документът разглежда въпроси като минимизиране на отрицателните фактори на миграционните процеси, защита и интеграция на мигрантите, както и увеличаване на наличието на редовни миграционни маршрути. Той не е правно обвързващ. Планира се пактът да бъде подписан след междуправителствената конференция, която ще се проведе на 10 и 11 декември тази година в Маракеш (Мароко).

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес