Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преговорите за Украйна – в „деликатна” фаза

21 февруари 2014, 13:48 часа • 15150 прочитания

Преговорите за успокояване на обстановката в Украйна са на „деликатен” етап. Това заяви полският външен министър Радослав Сикорски. Изявлението му идва, след като украинският президент Янукович преди минути обяви, че ще има предсрочни президентски избори, предаде БГНЕС.

"Ситуацията около споразумението за уреждане на кризата в Украйна е деликатна. Всички страни трябва да си припомнят, че компромис означава да получиш по-малко от 100%", написа Сикорски в Twitter.

Полският външен министър участва в продължилите цяла нощ разговори в Киев. Лидерите на опозицията все още не са потвърдили за постигнато споразумение.

Заместник-министърът на отбраната в Киев подаде оставка. Оставката е знак на протест срещу опитите на правителството да включи армията в потушаването на безредиците.

"Днес армията е замесена в граждански конфликт, който може да доведе до много смъртни случаи сред цивилни и военни. Взех решение да подам оставка, за да предотвратя ескалация", каза ген. Юрий Думански.

Това е вторият шок за армията, след като президентът Янукович уволни началника на генералния щаб Володимир Замана в сряда.

“Решението на ЕС за прилагането на санкции срещу украинците, участвали в насилието в страната, остават в сила”, пък заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес