Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преговорите между ЕС и САЩ за ТПТИ ще навлязат в застой

03 май 2016, 10:25 часа • 1891 прочитания

Преговорите между САЩ и ЕС за сключване на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP) вероятно ще навлязат в застой заради нежеланието на Вашингтон да направи отстъпки.

Това информира AFP, позовавайки се на изказване на френския министър на търговията Матиас Фекл.

"Това изглежда като най-вероятната опция“, заяви Фекл в отговор на запитване дали преговорите за създаването на зона за свободна търговия могат да бъдат прекъснати.

По-рано Guardian, позовавайки се на официални документи, съобщи, че преговорите са в застой най-вече заради исканията на САЩ, които ще принудят ЕС да наруши обещанията си за защита на околната среда. Заради забраната в ЕС за тестове върху животни, проблемите пред достъпа на американска козметика до европейския пазар ще се запазят, се подчертава в докладната.

Вчера неправителствената организация за опазване на околната среда „Грийнпийс“ публикува 248 страници от споразумението, които „потвърждават заплахите за здравето, околната среда и климата”, които би представлявало ТПТИ, посочват от организацията.

"Грийнпийс" даде публичност на досега строго секретни преговорни документи между САЩ и ЕС по ТПТИ. С това позволи на европейските граждани да узнаят съдържанието им, а на членовете на Европейския парламент да ги коментират публично (евродепутатите с достъп се подписват, че няма правото да изнасят информация). Така се роди #TTIPLEAKS, заявиха от "Зелените" в България.

Документите изкарват наяве значителна част от текстовете в процес на договаряне - 13 от 17-те глави, за които се смята, че е постигнато съгласуване. След бърз прочит става ясно, че непрозрачността и секретността, с която се договаря това споразумение е "оправдано". Нежеланието да се популяризира съдържанието на споразумението е резултат на това, че то еднозначно демонстрира за кого точно и в чии интереси работят и двете преговарящи делегации.

“Колкото и да ни лъжат и да се опитват да ни правят на глупаци, дебатът постепенно се отваря. За всички граждани. И от двете страни на океана. Не остава скрито #КОЙ и потъпква нашите права и демокрация”, коментира Зарица Георгиева, съпредседател на "Зелените".

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес