Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преговори между Русия и Украйна да спрат ответните удари по енергийни обекти? Москва отрече

19 август 2024, 10:48 часа • 1165 прочитания

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова опроверга информацията, че страната започва непреки преговори с Украйна в Катар за взаимно прекратяване на ударите по енергийната инфраструктура.

На 17 август вестник Washington Post съобщи, позовавайки се на неразкрити официални източници, че Русия се готви да започне тайни непреки преговори с Украйна - с посредничеството на Доха. В материала се говори и за евентуално прекратяване на огъня. Според WP нахлуването на Украйна в Курска област обаче е нарушило тези планове: Военната помощ от Германия и примирие с Русия: Топ новините от Украйна (ОБЗОР - ВИДЕО).

"Не е имало преки или непреки преговори"

В отговор на статията Захарова заяви, че „никой не е прекъсвал нищо, защото не е имало какво да се прекъсва“.

„Не е имало никакви преки или непреки преговори между Русия и киевския режим относно безопасността на гражданските обекти от критичната инфраструктура“, добави тя, цитирана от Kyiv Independent.

Още: Зад кулисите: Защо в Украйна говорят за корупция при сделката за реакторите от АЕЦ "Белене"?

От украинска страна (от офиса на украинския президент Володимир Зеленски) има отговор на въпрос на WP какво става – че срещата в Доха се отлага заради ситуацията в Близкия изток, но и че на 22 август ще има видеоконференция и след това Киев ще обмисли следващите си действия след консултации със западните си партньори.

Украйна все още не е коментирала автентичността на предполагаемите преговори след излизането на статията.

Снимка: Getty Images

Още: Киев атакува Financial Times заради статия за съсипаната украинска енергетика

Руските удари по украинската енергетика и ответните атаки

През първите месеци на 2024 г. Русия започна масирана кампания с дронове и ракети срещу украинската енергийна инфраструктура, като унищожи или извади от строя електроцентрали и наложи прекъсване на електрозахранването в цялата страна.

На свой ред, Украйна атакува руски петролни съоръжения с безпилотни самолети с далечен обсег на действие, за да подкопае приходите на Москва от изкопаеми горива - един от основните ѝ източници на доходи.

В материала на WP бяха цитирани два източника, които казват, че висши украински служители са били скептични по отношение на подобна сделка още преди началото на нахлуването в Курска област. Те са оценявали шансовете ѝ за успех на 20% или по-малко, защото са се съмнявали в искреността на Русия. Други официални лица са се надявали, че сделката може да бъде първа стъпка към по-всеобхватно мирно споразумение, пише изданието.

Още: Одеса и Киев на тъмно: Липсата на ток застрашава отбранителната индустрия на Украйна (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес