Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предстои голям протест "За" и "Против" каталунската независимост в неделя

27 октомври 2017, 20:19 часа • 4574 прочитания

В неделя, 29 октомври, се очаква привържениците и противниците на каталунската независимост да излязат на голям протестен митинг по улиците, предаде БНТ.

След като по-рано днес парламентът на Каталуния провъзгласи еднолично независимост, Мадрид реагира светкавично, като заяви, че отнема автономността на областта. Сенаторите обаче не гласуваха каталунските обществени медии да преминат под контрола на централната испанска изпълнителна власт. Става въпрос за TV-3, каталунското радио и Каталунската информационна агенция. Общо в тези медии работят 2300 души.

Светът реагира в подкрепа на единството на Испания. "Подкрепяме запазването на териториалната цялост и държавния суверенитет на Испания, която е наш стратегически партньор и съюзник", е официалната българска позиция, изпратена по-рано от Външно министерство.

Междувременно стана ясно, че главният прокурор на Испания ще повдигне обвинение за вдигане на бунт срещу каталунския президент и членовете на кабинета му, предаде Sky News.

Според испанското законодателство, вдигането на бунт може да се накаже с до 25 години в затвора. По-кратки са присъдите, ако бунтът не доведе до насилие. Освен това до 35 години лишаване от свобода се предвиждат за държавна измяна.

В Барселона обаче, на площад "Св. Яков", текат празненства заради обявената независимост.

Покрай празненствата обаче доста хора излязоха на улиците в Барселона в знак на протест срещу действията на каталунския парламент и обявяването на независимост.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес