Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Представил се за полицай: Китайските посолства по света предупреждават за нова измама

08 юли 2024, 15:49 часа • 2089 прочитания

Китайците по света стават обект на сложна измама, при която престъпници се представят за китайски полицаи. Жена от британско-китайски произход разказва пред BBC, че е предала спестяванията си на измамници, които са носили униформи по време на видео разговори и са ѝ направили виртуална обиколка на нещо, което е изглеждало като полицейски участък.

Хелън Йънг все още сънува кошмари за двете седмици, през които е била накарана да повярва, че е в списъка на най-издирваните лица в Китай. Измамници, представящи се за китайска полиция, манипулират счетоводителката от Лондон, за да я накарат да повярва, че е разследвана за огромна измама в родината си. На Хелън били представени множество изфабрикувани доказателства, които я уличавали в престъпление, за което тя не знаела нищо. Когато фалшивата полиция я заплашила с екстрадиране в затворническа килия в Китай, Хелън им изпратила спестяванията си от 29 000 паунда като „пари за гаранция“ в отчаян опит да остане във Великобритания.

Още: Баба беше измамена от мним представител на ЕК

Предупреждение от ФБР

Оказва се, че в китайската общност има многобройни подобни случаи. Посолствата на Китай по света са отправили публични предупреждения за измами с представящи се за полицаи, както и ФБР след редица случаи в САЩ. Една възрастна жена в Лос Анджелис е предала 3 млн. долара, вярвайки, че това ще спре екстрадирането ѝ.

Предупреждението на ФБР гласи: „Китайски общности в САЩ: Обвинени ли сте в престъпление, което не сте извършили? Не споделяйте никаква информация. Не изпращайте никакви пари. Прекратете контактите си и докладвайте на ФБР на ic3.gov" до QR код.“

Измамата

Обикновено тези измами започват с получаването на сравнително безобидно телефонно обаждане, предава BBC. В случая на Хелън това е бил човек, представящ се за китайски митнически служител, който ѝ казал, че са спрели нелегална пратка, изпратена от нейно име. Хелън не е изпращала нищо и ѝ е казано, че трябва да подаде сигнал в полицията, ако смята, че някой е откраднал самоличността ѝ. Въпреки че била скептична, Хелън не затворила телефона.

Снимка: iStock

Още: Измама за милиони: Пари от белгийски социални помощи отивали в България

„Китайците като мен, понеже сме родени и израснали в Китай, са ни учили на послушание“, казва тя. „Така че, когато партията ме помоли да направя нещо или родителите ми ме помолят, много рядко ще откажа.“

Хелън е прехвърлена при мъж, който казва, че е полицай в Шънджън, наречен „офицер Фанг“. Хелън поискала доказателство и той предложил да проведат видео разговор. Когато се свързали, тя видяла униформен мъж, чието лице съвпадало с полицейската карта, която той показал. 

„В този момент всичките ми подозрения изчезнаха. И аз казах: „Съжалявам, просто трябва да внимавам в днешно време, има много престъпници“, казва Хелън. Офицер Фанг казва, че Хелън е заподозряна в участие в голяма финансова измама и че ако е невинна, трябва да им помогне да хванат истинските измамници. Той я накара да подпише споразумение за конфиденциалност, в което обещава да не казва на никого за разследването. Хелън била предупредена, че ако го направи, ще получи допълнителни шест месеца затвор.

Подслушвали я денем и нощем

Измамниците също така накарали Хелън да изтегли приложение, за да могат да подслушват какво прави денем и нощем. През следващите няколко дни Хелън се опитвала да се държи нормално на работа. 

Офицерът се обажда отново с новината, че няколко заподозрени вече са задържани. Той ѝ показва писмени изявления, в които няколко души я обвиняват. На Хелън било изпратено видео, което изглежда показвало, че мъж от затвора признава пред полицията и я посочва като свой шеф в измамата.

Тъй като заподозреният носи голяма маска на Covid, не може да се каже дали това, което чувате, съвпада с движенията на устните му. Би било лесно да се добави фалшив саундтрак, в който се споменава името на Хелън или на друга жертва.

Хелън повярвала на офицер Фанг, когато той след това ѝ казал, че ще бъде екстрадирана в Китай - въпреки че е британска гражданка. „Той ми каза: „Значи имаш 24 часа, събираш си багажа. Полицията ще дойде да те закара до летището“. На Хелън било казано, че може да спре екстрадицията си, ако успее да внесе гаранция. След като изпратила банковите си извлечения за проверка, й било казано да преведе 29 000 лири.

„Чувствах се ужасно, защото бях обещала на дъщеря си да ѝ дам пари за първия ѝ апартамент“, казва Хелън. Но няколко дни по-късно фалшивата полиция се върнала. Наредили на измамената жена да намери още 250 000 паунда или ще бъде екстрадирана.

След като Хелън се опитала да вземе парите назаем от свой приятел, той предупредил дъщеря ѝ. Хелън разкрива всичко. Дъщеря ѝ изслушала търпеливо и обяснила, че това е измама. В крайна сметка банката на Хелън възстановила парите ѝ.

Други случаи

В някои извънредни случаи някои китайски чуждестранни студенти, които не могат да изпълнят финансовите изисквания на фалшивата полиция, са били убедени да инсценират собствените си отвличания, за да търсят откуп от семействата си.

Експертите смятат, че много от тези измами се извършват от китайски организирани престъпни групи, които действат от комплекси в страни като Мианмар, Камбоджа и Лаос. Китайските държавни медии съобщиха, че през последната година десетки хиляди заподозрени са били върнати в Китай.

Информираността за тези видове измами нараства. BBC разговаря със студент в Япония, който разбрал, че е станал мишена на престъпници, и записал разговора им. Той споделя записа. В него измамниците му казват, че ако разкрие на някого нещо за разговора, ще застраши „разследването“. Той отказва да предаде пари и те спират да го преследват. Той е наясно, че е имал късмет да избяга: „Никога не съм мислил, че това ще ми се случи. Просто бъдете много внимателни, когато ви се обадят от номер, който не познавате.“

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес