Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предсрочни избори в Чехия

23 май 2018, 17:14 часа • 1301 прочитания

Чешкият президент Милош Земан назначи избори за Сената (горната камара) на Парламента на 5 и 6 октомври тази година. Едновременно с това ще се проведат и избори в Общинския съвет, съобщи говорителят на президента, Жорж Овчачек.

"Датата на изборите в Сената и Общинския съвет беше официално назначена от президента на републиката", подчерта той.

Гласуването, съгласно изискването на чешкото законодателство, ще се проведе в рамките на два дни. Около 8,5 милиона от 10,6 милиона граждани на републиката имат право на глас, предаде БГНЕС.

Ще бъдат избрани 27 от 81 сенатори. Една трета от състава на Сената, съгласно конституцията, се обновява на всеки две години.

Според изследвания на населението, най-голям шанс за успех в предстоящите избори ще имат кандидатите от популистката партия "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО), начело с министър-председателя на Чехия, Андрей Бабиш.

Правителството на малцинството, създадено от АНО, което спечели най-много гласове на последните избори, не получи доверие в края на януари.

Предсрочните избори се наложиха, след провала на преговорите за сформиране на правителство на Чехия между АНО и Чешката социал-демократическа партия (ЧСДП).

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес