Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Председателят на Европейския съвет: Германия не победи в сделката с Гърция

17 юли 2015, 13:05 часа • 6922 прочитания

Острото противопоставяне по гръцката криза доведе до активизиране в Европа на радикални десни и леви политически сили, което създаде предреволюционна обстановка, каквато не е имало от 1968 година. Такова мнение изрази председателят на Европейския съвет Доналд Туск в интервю за британския вестник Financial Times.

"Опасявам се много от разпространението на тези идеологически и политически идеи, дори повече от гръцката финансова криза", сподели Туск. "Същото се случваше пред големите европейски трагедии в нашата европейска история, когато е възниквал тактически съюз между различни радикални сили. Днес, ние вероятно може да наблюдаваме същото политическо явление", отбеляза той.

Истеричната риторика на лидерите на крайно левите сили заедно с високата безработица сред младежта в няколко държави може по думите на Туск да бъде "крайно взривоопасно съчетание". "За мен сегашната атмосфера прилича на онази, която бе в Европа след 1968 година", поясни Туск. "Чувствам, може би, не революционно настроение, но нещо като нетърпимост в обществото", подчерта Туск. А когато нетърпението излиза извън индивидуалните рамки и "се превръща в социално явление", може да се говори "за предреволюционна ситуации", добави председателят на Европейския съвет.

Според Туск "100% не Германия е победител" след постигната преди седмица договорка с Гърция. "Германия трябваше да жертва много повече, отколкото другите членове на еврозоната и на ЕС", коментира полският политик. "Не приемам аргумента, че някой е наказал Гърция. Фактите са, че има меки за ситуацията финансови и политически условия, без косвени пречки", поясни Туск.

Доналд Туск обърна внимание и на речта на Алексис Ципрас пред Европейския парламент преди постигането на договорката с кредиторите. В нея Ципрас припомни, че Европа е била солидарна с Германия след Втората световна война и ѝ е опростила много дългове. "За пръв път видях толкова много евродепутати, почти половината Европейски парламент, да аплодира горещо. Затова и не мога да кажа, че Германия е победила в споразумението с Гърция", категоричен е Туск. Той посочи като свое основно притеснение идеята на крайното ляво, че може да изгради някаква алтернатива на сегашния икономически модел на ЕС.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес