Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предположение за случая "Скрипал": Жена е била част от атентаторите

18 юли 2018, 05:55 часа • 3150 прочитания

Възможно е руска шпионка да е била основното оръжие на Русия в аферата "Скрипал". Такова предположение прави британският вестник Daily Mail на база нова информация относно втория случай на отравяне с нервнопаралитичен агент от семейството на "Новичок". Припомняме, че месеци след случая "Скрипал" се натровиха двама британски граждани – Чарли Роули и Доун Стърджес, като жената почина.

Според брата на Чарли – Матю, Доун намерила шишенце с парфюм в парка и се напръскала. Смята се, че по този начин тя се е отровила и е отровила и мъжа, с когото живеела на съпружески начала – т.е. Чарли. Самият Чарли е разказал това пред британските служби.

Именно това обстоятелство кара британският вестник да напише статия, като се позовава и на разузнавателни източници. Според статията екип от шестима руски агенти е извършил покушение срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Припомняме, че те оцеляха.

Съгласно информация на The New York Times, разследването на британските служби напредва и скоро те може да са наясно със самоличността на физическите атентатори. Основната версия е, че атаката срещу Скрипал е била операция на ГРУ. Скрипал е бил офицер на ГРУ години напред, преди през 2006 година да бъде хванат, че шпионира за Великобритания, а през 2010 година е разменен с други шпиони от Русия, хванати на британска територия, и от тогава живее на Острова.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес