Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предложение в Германия: Колоездачите с допълнителен почивен ден

28 август 2019, 13:52 часа • 1486 прочитания

Ако идвате на работа с колело, трябва да бъдете възнаградени с допълнителен почивен ден. Или според партията „Зелени“, която издигна предложението, пише германският ежедневник BILD.

Инициативата е на „зеления“ евродепутат Щефан Гелбхаар. Причината: велосипедистите биха се разболявали по-рядко поради движение. Поради тачи причина отпускането на допълнителен почивен ден за тях е „справедлив“. Освен това мярката ще „мотивира повече хора да ходят на работа с колело“, уверен е Гелбхаар.

Всъщност проучване от Нидерландия показва, че работниците, които използват велосипед за придвижване, са средно с един ден по-малко болни в годината, т.е. използват по-малко болнични, допълва агенция Фокус.

Здравноосигурителните компании все още са скептични към предложението: „Ами хората, които не карат колело, но обръщат внимание на балансираната диета? Никой не иска здравна полиция“. Експертите напомнят и за броя на ранените колоездачи: миналата година са регистрирани 90 000, т.е. с 11% повече спрямо предходната година.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес