Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предлагат по 2500 евро на мигрант ако напусне завинаги Франция

25 ноември 2016, 07:30 часа • 1020 прочитания

Шефът на Агенцията по миграция във Франция Дидие Леши съобщи, че Франция ще даде по 2500 евро на всеки бежанец, който доброволно се завърне в родината си. С този паричен стимул френското правителство се надява да увеличи значително броя на доброволно напускащите Франция бежанци. Срокът на предложението е до 31 декември тази година, а сред приелите се очаква да има най-много афганистанци.

Освен парична сума, приелите „офертата” ще могат да се възползват и от още облаги – самолетен билет към родината и дори бизнес финансиране за нови начинания, чрез които желаещите ще могат да подсигурят живота си. "Тези средства дават възможност да се започне малък бизнес в зависимост от родната страна", обяви Дидие Леши. Парите са предназначени само за чужденци от държави извън ЕС, пише в. „Сега”.

Френското правителство не използва този похват за първи път. Преди време също бяха предлагани суми за доброволно напускане на Франция, но те бяха значително по-малки и мярката не беше толкова популярна.

Actualno припомня, че увеличаването на държавната помощ за чужденците започна след разрушаването на бежанския лагер "Джунглата" в Кале, където бяха настанени около 7000 души. Повечето от обитателите бяха разпределени в центрове из цялата страната, но местното население почти навсякъде започна бунтове на недоволство.

Френските миграционни власти са помогнали на 3051 чужденци да се завърнат по родните си места от началото на годината и очакват броят им да стигне 4500 души до края на 2016 г.

 

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес