Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преди референдума в Каталуния - масово валят оставки

14 юли 2017, 15:05 часа • 2054 прочитания

Трима изтъкнати членове на правителството на испанския североизточен регион Каталуния подадоха оставка, съобщи лидерът на областта Карлес Пучдемон, само няколко месеца преди планирания референдум за независимост от Мадрид.

Той заяви, че регионалните министри, отговарящи за вътрешните работи и образованието, както и говорителката на местното правителство Неус Монте - и тримата на първа линия в организирането на референдума - са "решили да отстъпят".

Пучдемон не даде причина за този развой на събитията, но изпълнителната власт на Каталуния наскоро беше засегната от вътрешни разцепления за гласуването, планирано за 1 октомври, тъй като Мадрид оказва натиск върху членовете на сепаратисткото регионално правителство.

Първият публичен знак за напрежение дойде по-рано този месец, когато регионалният съветник, отговарящ за бизнеса, Йорди Байет, изрази съмнение дали референдумът може да се осъществи, като се има предвид силата на Мадрид. Столицата остана твърда в противопоставянето си срещу вота, смятайки го за заплаха за единството на Испания, предаде БГНЕС.

Конституционният съд вече е отменил резолюция, одобрена от парламента на Каталуния, която призовава за провеждане на референдума. Освен това магистратите предупредиха местния парламент, че може да се сблъска с правни последици, ако предприемат стъпки за провеждане на гласуването.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес