Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правосъдният министър на Кипър подаде оставка заради случая със серийния убиец

02 май 2019, 14:24 часа • 1277 прочитания

Министърът на правосъдието на Република Кипър Йонас Николау подаде оставка заради скандала около случая със серийния убиец, който шокира гражданите на острова, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Разследването показа сериозни пропуски в разследването на случаите с изчезнали лица. Николау поясни, че оттеглянето му от поста е въпрос на „съвест и принципи", но подчерта категорично, че не носи отговорност за „очевидните пропуски“ на полицията. Президентът на Кипър Никос Анастасиадес е приел оставката му, пояснява изданието.

Скандалът избухна след признания на капитан от армията на Кипър, че е убил седем жени и момичета, всички до една – чужденки. Полицията продължава да издирва телата на три от жертвите.

По-рано стана ясно, че серийният убиец има български корени - неговата майка е българка.

Престъпникът е Никос Метаксаз, офицер от армията. Собственоръчно написал 10 страници със самопризнания за извършените убийства. Сред изчезналите жени има и три български имена. Запознавал се с жертвите си в социалните мрежи. Всички те са били чужденки, работещи в Кипър.

Повечето били от Азия, но имало и от Балканите – от Румъния и България. Властите в страната са извадили списък с 22 имена. Убиецът бил изключително ерудиран и образован, грижил се е добре за семейството си, въпреки че е разделен със съпругата си. Метаксаз е и добър фотограф – има собствени изложби и участия в телевизионни предавания.

Психолозите смятат, че престъпленията са провокирани от тежка травма в детството му. Родителите му се развеждат преди 12 г., а той остава да живее с баща си.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес