Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поздрави на рибите: ВСУ удари руската подводница "Ростов на Дон", изстрелваща ракети "Калибър"

03 август 2024, 17:48 часа • 11713 прочитания

Украинските сили са потопили на морското дъно руската подводница "Ростов на Дон" в пристанището на Севастопол в окупирания Крим. Това твърди Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна преди минути на страницата си във Facebook.

"Украинските сили за отбрана атакуваха подводница и вражески зенитно-ракетен комплекс С-400 във временно окупирания Крим"“, се отбелязва в съобщението. Подводницата на руския Черноморски флот е "потънала на място". Повредени са значително и 4 пускови установки на системата за противовъздушна отбрана "Триумф". 

Още: Путин прие най-скромния си военноморски парад: Броят на корабите бележи историческо дъно (ВИДЕО)

Известният украински телеграм канал "Кримски вятър" обаче оповести, че подводницата не е потопена, а са ѝ нанесени щети - в съобщението се казва, че каналът разполага със снимки от мястото на удара, които го доказват, но няма да ги публикува, за да не застраши източниците си и те да бъдат задържани от руснаците.

Подводницата - преди и след старта на войната

Както уточниха от Генералния щаб на ВСУ, подводницата Б-237 "Ростов на Дон" (според класификацията на НАТО - клас Kilo) е една от четирите подводници клас Kilo, способни да използват ракети "Калибър".

Известно е, че "Ростов на Дон" е пусната на вода на 26 декември 2014 г.

По-рано, на 13 септември 2023 г., тя получи повреди при друга украинска ракетна атака и бе ремонтирана и тествана в пристанището на Севастопол. Стойността на подводницата се оценява на 300 милиона долара. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес