Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повишено внимание към Кемниц след нови вербални сблъсъци на мюсюлмани и крайнодесни

10 юни 2019, 06:25 часа • 2723 прочитания

Повишено напрежение в източния германски град Кемниц, който миналата година стана свидетел на ксенофобско насилие, след като крайнодясно движение протестира срещу фестивал на мюсюлманска общност.

Десетки крайнодесни протестиращи организираха митинг ден след сблъсъка между 18-годишен сириец и 41-годишен немец, в който първия рани втория с нож. Полицията съобщи, че разследва обвинения в опасно нападение. А адвокатите на сириеца Алаа Шейхи настояват, че той е невинен в процеса за убийството, който се провежда в Дрезден от съображения за сигурност.

Сблъсъкът дойде след като в събота (8 юни) в центъра на града се проведе фестивал на мюсюлманска общност, докато местната крайнодясна група "Про Кемниц" протестира наблизо с барбекю ивент. Онлайн видео показва как екстремистката група пече на грил свинско месо, докато от другата група крещят "това е нашият град". "Про Кемниц" по-късно потвърди, че пострадалият е един от нейните "другари по оръжие" и публикува "новина" за инцидента в социалните медии заедно със снимка на ножа от кръвопролитието. След това местната десница призова за демонстрация в неделя, към която се присъединиха около 50 души, според местния ежедневник "Фрай Пресе".

Около 60 демонстранти организираха контрапротест и 66 полицаи съблюдаваха реда, съобщиха местните власти, добавяйки, че не е съобщено за насилие.

Кемниц нашумя през миналата година, след като фатален удар с нож срещу германски гражданин предизвика масови протести, в които неонацисти излязоха по улиците, насочени към хора с чуждестранен външен вид. 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес