Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повечето германци искат сътрудничество с Русия и Китай, посочва проучване

27 ноември 2018, 10:16 часа • 2456 прочитания

Цели 69% от германците желаят Федералната република да сътрудничи по-активно с Русия, а 67% - с Китай. Това показват резултатите от съвместно допитване, проведено от Изследователския център Pew във Вашингтон и германската фондация Körber.

„Около седем от десет германци /69%/ желаят разширяване на сътрудничеството на ФРГ с Русия..., а 67% – с Китай“, отбелязват социолозите. 17% виждат в Русия важен външнополитически партньор на Германия, 12% - в Китай. Освен това, 82% от жителите на Федералната република се обявяват за по-тесни връзки с Франция.

На свой ред, само 35% от американците желаят разширяване на сътрудничеството на САЩ и Русия, а 59% - с Китай.

На противоположната гледна точка спрямо Русия са 58% от жителите на САЩ, спрямо Китай – 33%. 10% от американците виждат в Русия, както и в Мексико и Германия, важен външнополитически партньори, 26% виждат такъв партньор в Китай.

70% от американците смятат, че САЩ трябва да поддържат по-тясно сътрудничество в Германия, а само 41% от германците искат същото. 70% от американските граждани определят отношенията между Вашингтон и Берлин като „добри“.

С тях обаче са съгласни едва 26% от германците. 72% от гражданите на Федералната република искат по-голяма независимост от САЩ, когато става дума за външна политика.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес