Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повече от половината от електричеството в Германия през деветте месеца на годината е произведено от ВЕИ

01 октомври 2024, 11:01 часа • 473 прочитания

Секторът на възобновяемата енергия в Германия продължава да се развива, като електричеството, произведено от вятър, слънце, биомаса и хидроенергия, през първите девет месец на годината е достигнало 56 на сто от общото производство, предаде ДПА.

Увеличение с 52%

Това е увеличение с 52 на сто спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Центъра за соларна енергия и водородни проучвания в Баден-Вюртемберг (ZSW) и на Германската енергийно-водна асоциация (BDEW).

Още: БТПП започва проучване за използването на ВЕИ от предприятията

Повече от половината

Електричеството от възобновяеми източници е покривало повече от половината от потреблението през всеки от деветте месеца на годината, варирайки между 53 и 59 на сто, предаде БТА.

Соларна енергия

Най-сериозен е растежът на соларната енергия с генерирани 65 милиарда киловатчаса, или с 15 на сто повече от същия период на миналата година.

Още: Готови ли сме за ВЕИ и трябва ли да се плашим от свободния пазар на ток? Енергиен експерт разяснява (ВИДЕО)

Изкопаеми горива

Производството на електричество от изкопаеми горива, най-вече въглища и природен газ, намалява с 10,5 на сто до 149 милиарда киловатчаса.

Общото увеличение на генерираното от възобновяеми източници електричество се увеличава с 8,3 на сто и възлиза на 217 милиарда киловатчаса. 

Промяна в методиката на тока вади ВЕИ сектора на протест: Затварят пътя Русе-София

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес