Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Посланиците на ниво ЕС одобриха: Печалбите от замразени руски активи отиват за Украйна

29 януари 2024, 22:57 часа • 4196 прочитания

Постоянните представители на ЕС се съгласиха с предварителното предложение на Европейската комисия за използването на доходите от замразени руски активи. Това съобщиха от белгийското председателство на Съвета на ЕС.

По-рано този месец белгийският вицепремиер и министър на финансите Винсент ван Петегем каза, че Европейският съюз е започнал техническа работа по прилагането на предложението, направено от Европейската комисия в края на миналата година, за използване на приходите от замразените суверенни активи на Русия в интерес на Украйна.

„Посланиците на ЕС току-що постигнаха принципно съгласие относно предложение за използване на неочаквани печалби, свързани с обездвижени активи, за подпомагане на възстановяването на Украйна“, каза белгийското председателство в социалната мрежа X.

Преди дни европейският външен министър Жозеп Борел оповести, че държавите-членки на ЕС са постигнали политическо споразумение замразените руски активи да бъдат на разположение на Украйна - за помощ и възстановяване. Става въпрос обаче не за даване на всичко замразено: "Мисля, че мога да кажа, че имаме политическо споразумение", заяви тогава Борел.

Колко руски пари отиват за Украйна?

Според различни оценки, на Запад са замразени около 300 млрд. евро руски активи, след като издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин подпали войната в Украйна. 200 млрд. евро се счита, че са на територията и под юрисдикцията на ЕС.

Идеята замразени руски активи да се ползват в помощ за Украйна циркулира отдавна, като САЩ са по-агресивни - вече има сондажи да се дават не просто печалбите от тези активи, а самите активи: Белият дом подкрепи закон за конфискацията на руски активи в полза на Украйна В Европа обаче няма съгласие за такава драстична стъпка - заради предупреждения (например от ЕЦБ), че така може да се разруши доверието в западни валути (специално еврото) и да има оттегляне на инвестиции от държави, които се опасяват, че в бъдеще и на тях може да им се случи същото като на Русия.

От руска страна вече заплашиха, че ако руски активи бъдат конфискувани, ще има конфискация на западни активи в Русия. Миналата седмица РИА Новости съобщи, че преките инвестиции на Европейския съюз, страните от Г-7, Австралия и Швейцария в руската икономика в края на 2022 г. възлизат на 288 милиарда долара и те могат да бъдат конфискувани от Москва.

Украйна: Замразените руски активи няма да ни стигнат за пълното възстановяване

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес