Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Португалия подписа договор с Франция за самоходни оръдия "Цезар" до 2034 г.

28 октомври 2024, 22:45 часа • 529 прочитания

Португалия планира да придобие „максимум 36 самоходни гаубици „Цезар“ до 2034 г. в рамките на споразумение, подписано този уикенд с Франция. Това съобщи днес португалското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

Още: Украйна вече е получила всички гаубици "Цезар", които имаше Дания (ВИДЕО)

„Целта е цялата португалска артилерия да бъде оборудвана с това военно оборудване“, обясни пред АФП говорител на министерството, който не уточни стойността на поръчаното въоръжение. Този меморандум за разбирателство, „който предвижда придобиването на максимум 36 оръдия“, е част от стратегията за обновяване на армията, заяви същият служител.

Още: Западната артилерия обръща войната в Украйна заради обсега си

Франция и Португалия подписаха в събота меморандума за придобиването на самоходните гаубици „Цезар“, произведени от оръжейната компания Ка Ен Де Ес. Други държави като Естония и Хърватия вече са направили поръчки за френските самоходни гаубици, посочва АФП. Самоходните гаубици „Сезар“ представляват камион, превозващ 155-милиметрово оръдие, което може да изстреля шест снаряда на разстояние до 40 км за по-малко от минута. Те са на въоръжение във френската армия от 2008 г. насам, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Още: Старт на замяната на ПВО: Германия ни дава отстъпка за IRIS-T заради гаубици за Украйна? (ВИДЕО, СНИМКИ)

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес