Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поредно "не": Бундестагът пак отхвърли доставката на ракети "Таурус" в Украйна

14 март 2024, 14:23 часа • 3219 прочитания

На 14 март германските депутати отхвърлиха нов призив на опозицията към правителството да изпрати на Украйна ракети с голям обсег "Таурус" - ден след като канцлерът Олаф Шолц защити отказа си да достави оръжията.

Долната камара на парламента - Бундестагът, гласува срещу предложението на опозиционния блок с 495 гласа срещу 190. Петима депутати се въздържаха. През януари вече имаше един отказ, а през февруари - друг.

Още: Германия привежда в бойна готовност всичките си ракети "Таурус"

Шолц остава непреклонен

Основният дясноцентристки опозиционен блок се опитва да поддържа натиска по въпроса и да използва разделението в трипартийната коалиция на Шолц. В сряда той заяви пред депутатите, че "предпазливостта е добродетел", и отхвърли предположенията, че не се доверява на Киев.

Германия се превърна във втория по големина доставчик на военна помощ за Украйна след САЩ, но Шолц месеци наред не взема предвид желанието на Украйна да получи ракетите "Таурус", които имат обсег до 500 км. Теоретично те могат да се използват срещу цели дълбоко на руска територия, затова канцлерът иска да избегне ескалация и твърди, че ако "Таурус" отидат в Киев, Берлин може да стане "страна" във войната.

Още: Захарова със заплаха: Германия не е докрай денацифицирана

Позицията му разочарова консервативната опозиция и част от собствената му коалиция. Миналия месец депутатите призоваха правителството да достави на Украйна още оръжия с далечен обсег, но отхвърлиха предишен призив на опозицията, в който изрично се настояваше за изпращане на ракети "Таурус".

Снимка: Getty Images

Критиците отхвърлят аргумента на Шолц, че ракетите "Таурус" могат да бъдат използвани отговорно само с участието на германски войници, независимо дали в Украйна, или извън нея. Това, каза той в сряда, е "граница, която аз, като канцлер, не искам да преминавам".

Още: Германия не изключва сделка с Великобритания, която ще прати далекобойни ракети в Украйна (ВИДЕО)

Реакции срещу канцлера

"Предполагаемата предпазливост винаги само е подхранвала г-н Путин в агресията му срещу Украйна - това е резултатът", заяви пред депутатите опозиционният депутат Йохан Вадефул, цитиран от Associated Press. "Той ще отстъпи само ако бъде принуден да го направи. Или ще дадем възможност на Украйна да спечели войната, или ще загубим заедно с нея. Няма трети път".

Ролф Мюцених, който ръководи парламентарната група на социалдемократите на Шолц, каза, че дебатът се води от вътрешнополитически мотиви. "Германия е страната, която след Съединените щати прави най-много за Украйна", заяви той.

Високопоставен депутат от "Зелените" - един от младшите коалиционни партньори на Шолц - даде да се разбере, че партията продължава да подкрепя изпращането на ракети "Таурус". Агнешка Брюгер отбеляза, че всяко решение може да бъде взето само от висши министри, но заяви, че "колебанието и отлагането също могат да допринесат за ескалация". Тя отхвърли опитите на Шолц да прекрати дебата, като каза, че Франция и Великобритания са изпратили подобни ракети (SCALP и Storm Shadow) и това не е означавало по-нататъшна ескалация.

Припомняме, че ракетите "Таурус" попаднаха в центъра на шпионски скандал, при който изтекоха записи от разговори между германски военни. В тях се обсъждаше как оръжията могат да се използват за разрушаване на Кримския мост.

Още: Германия се оправдава за ракетите "Таурус": Няма да са от решаващо значение в Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес