Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поредна стачка на служителите на френските железници

18 април 2018, 10:46 часа • 773 прочитания

Поредна стачка на френските железопътни работници ще започне от днес, 18 април и ще продължи до 19 април, включително, съобщи френската редакция на електронното издание The Local.

Стачката е организирана от националния оператор SNCF.

Само половината от обичайния брой композиции ще се движат от летището „Шарл дьо Гол“ до Париж, като това ще става с прекачване на Gare du Nord, допълва агенция Фокус.

Тази стачка е последната в тримесечната поредица, планирана от железопътните работници и започнала на 3 април заради плановете на правителството на президента Еманюел Макрон да реформира тежко задлъжнелият държавен оператор SNCF, пише The Local.

Заради протестите страдат 4,5 милиона ежедневни ползватели на влаковете във Франция, обяснява изданието.

В скорошно интервю, френският президент, който рядко се изказва по въпроса, обеща да не променя позицията си.

"Ще реализирам тези реформи. Много е важно да продължим напред и ако не го направим, това ще е политическо двуличие", заяви Макрон.

От профсъюзите отговориха на Макрон, че не разбира от реформи и че железопътните работници са решени да отменят реформите. Те се противопоставят на плановете да не се предоставят на новите работници доживотни договори и да не им се дава да се пенсионират рано. Железопътните работници са решени да се борят твърдо и срещу плановете за приватизация на националния железопътен превозвач.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес