Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пореден обстрел край АЕЦ "Запорожие"

07 октомври 2022, 21:15 часа • 1210 прочитания

Районът на Запорожката атомна електроцентрала отново е бил подложен на обстрел днес, съобщиха от Международната агенция за атомна енергия, предаде Ройтерс.

В резултат на обстрела е бил прекъснат електропровод, захранващ един от реакторите на централата. За час и половина техниците е трябвало да разчитат на резервните дизелови генератори за охлаждане на ядреното гориво. Към момента не е ясно кой е отговорен за обстрела.

По-рано днес украинският лидер Володимир Зеленски призова лидерите на страните от Евросъюза да издействат демилитаризация на Запорожката централа, която сега е под руска окупация. Това ще донесе не само безопасност, но и ще позволи на Украйна да изнася електроенергия за Европа, съобщава БНР.

Припомняме, че преди два дни руският президент разпореди с указ Москва да поеме контрола над украинската АЕЦ "Запорожие". Според документа, имуществото на АЕЦ-а става "руска федерална собственост", а лицензиите за работа, издадени от Украйна, важат докато Москва не издаде нови. Ден по-късно обаче, ръководителят на МААЕ заяви категорично, че АЕЦ "Запорожие" е украинско съоръжение.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес