Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полският президент подписа двата оспорвани закона за съдебната власт

20 декември 2017, 22:13 часа • 1847 прочитания

Полският президент съобщи, че е подписал двата оспорвани закона за съдебната власт, критикувани от опозицията и ЕС заради подкопаване на върховенството на закона и разделението на властите, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

Президентът Анджей Дуда каза, че „е решил да подпише” законите за реформа на Върховния съд и Националния съдебен съвет, одобрени от парламента този месец и внесени по инициатива на управляващата дясна партия „Право и справедливост”.

"Много представители на европейските институции говорят лъжи за Полша. Те лъжат. Лъжат, че има промени в страната ни, които могат биха довели до нарушаване на върховенството на закона. За съжаление, вярвам, че има много лицемерие в действията на Европейския съюз- тъжно ми е да го кажа, но това мисля. Има много лицемерие в това, което чуваме от другата страна – лъжи, дезинформация. Те не казват истината", обяви Дуда в интервю за полската телевизия "Полсат", след като стана ясно какво е решението му.

Actualno.com припомня, че по-рано Европейската комисия откри безпрецедентно дисциплинарно производство срещу Полша заради силно противоречивите съдебни реформи, които според Брюксел застрашават върховенството на закона.

По същество ЕК предлага на Европейския съвет да задейства член 7 от Лисабонския договор. С чл. 7 се отнема правото на глас на страна членка на ЕС в Европейския съвет, но за целта трябва всички останали страни членки да са съгласни. Унгария вече обяви, че няма да подкрепи отнемане на гласа на Полша.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес