Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полски телевизионен коментатор праща бежанците в Аушвиц

04 януари 2024, 21:15 часа • 1965 прочитания

Полският правосъден министър поиска прокуратурата да разследва изказване на телевизионен коментатор, който в ефир предложил бежанците, преселени от Европейския съюз в Полша, да бъдат изпратени в нацисткия концлагер Аушвиц, известен и като Освиенцим. Коментарът му бе осъден от музея "Аушвиц", както и от президента Анджей Дуда, съобщава новинарският сайт NFP. 

"Не разбирам гнева, който изказването ми предизвика", споделя коментаторът Ян Петржак. От телевизията, излъчила интервюто му, твърдят, че умишлено е била атакувана от новото, по-либерално правителство.

Още: Оцеляла от Аушвиц: Руските войски, които ни освободиха, сега водят война

Ветеранът-сатирик и консервативен коментатор Петржак участвал в полското предаване "Република", за да обсъди предложения от ЕС пакт за миграцията, според който търсещите убежище ще бъдат преместени от държавите на първа линия в други държави-членки, предаде 24 часа.

"Европейският съюз разчита, че поляците са подготвени за бежанска вълна, защото имаме казарми. Имаме Аушвиц", каза коментаторът, визирайки бившия лагер на смъртта. "Имаме много лагери, построени от германците, и там ще държим бежанците, които ни принуждават да приемем", добави той.

Още: Отиде си последният оцелял войник от освободителите на Аушвиц

По думите на Петржак баща му е загинал, докато е бил в плен на германци. "Като човек, преживял Втората Световна война, смятам, че имам право да напомням на хората какво са направили германците в Полша", подчертава коментаторът. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес