Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша ще иска от Германия $1,32 трлн. репарации заради Втората световна война

01 септември 2022, 16:30 часа • 4456 прочитания

Полша ще поиска от Германия репарации на стойност 1,32 трилиона долара – на толкова Варшава оценява загубите си от Втората световна война, причинени от германците. Това заяви в четвъртък лидерът на управляващата партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински.

Той заяви, че Варшава официално ще поиска репарации на стойност 6,2 трилиона полски злоти, предадоха „Ройтерс“ и AFP.

Германия, която е най-големият търговски партньор на Полша и член на Европейския съюз и НАТО, вече заяви, че всички финансови претенции, свързани с Втората световна война, са уредени.

Новата оценка на Полша надхвърля тази на депутат от управляващата партия от 2019 г., която е 850 млрд. долара. "Право и справедливост" (PiS) няколко пъти повтори призивите за компенсации, откакто пое властта през 2015 г., но Варшава не е поискала официално репарации.

"Сумата, която беше представена, бе приета по най-ограничения, консервативен метод. Би било възможно тя да бъде увеличена", заяви на пресконференция Ярослав Качински.

Бойната позиция спрямо Германия, често използвана от „Право и справедливост“ за мобилизиране на избирателите, обтегна отношенията с Берлин. Тя се засили след нахлуването на Русия в Украйна - на фона на критиките към Германия от страна на Полша за зависимостта ѝ от руския газ и бавното подпомагане на Киев.

Германското правителство и Министерството на външните работи не са коментирали темата с репарациите.

По време на Втората световна война са убити около 6 милиона поляци, включително три милиона полски евреи, а Варшава е изравнена със земята след въстание през 1944 г., в което загиват около 200 000 цивилни.

През 1953 г. тогавашните комунистически управници на Полша се отказват от всички претенции за военни репарации под натиска на Съветския съюз, който иска да освободи Източна Германия - също съветски сателит, от всякакви задължения. „Право и справедливост“ твърди, че това споразумение е невалидно, тъй като Полша не е била в състояние да договори справедливо обезщетение.

Доналд Туск - лидер на най-голямата полска опозиционна партия "Гражданска платформа", заяви в четвъртък, че изявлението на Качински реално "не е свързано с репарации". "Става дума за вътрешнополитическа кампания за възстановяване на подкрепата за управляващата партия", каза той.

„Право и справедливост“ все още води в повечето проучвания на общественото мнение, но през последните месеци преднината ѝ пред "Гражданска платформа" намаля на фона на критиките срещу справянето ѝ с нарастващата инфлация и забавянето на икономическия растеж.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес