Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша реагира позитивно на предложенията за ограничения на еврофинансирането

07 май 2018, 16:16 часа • 742 прочитания

Полша омаловажи възможното орязване на финансирането от страна на ЕС, казвайки, че проектът за бюджет на блока за периода 2021 - 2027 година е добра стартова позиция, въпреки предупрежденията на Брюксел, че Варшава може да се изправи пред санкции заради противоречивата си съдебна реформа, предаде БГНЕС.

Разкривайки миналата седмица проектобюджета за 2021-2027 година, ЕК каза, че може " да спре, намали или ограничи достъпа до финансиране от ЕС по начин, пропорционален на естеството, тежестта и обхвата на недостатъците на правовия ред". Брюксел е силно критичен към съдебните и други промени, прокарани от десни партии в Полша и Унгария, заявявайки, че те подкопават демократичните норми на ЕС.

Полският външен министър Яцек Чапутович обаче заяви, че смята, че проектобюджетът на ЕС е "добра основа за по-нататъшни преговори", според полската информационна агенция ПАП.

"Намаляването на финансирането в ключови за нас области - общата селскостопанска и кохезионната политики, се осъществява в малка степен, докато има и нови потоци за финансиране на нови дейности", каза Чапутович, добавяйки, че "Полша също ще се възползва от това. "

Унгарският премиер Виктор Орбан предупреди в петък (4 май), че Будапеща може да наложи вето върху предложението за бюджет на ЕС.

Преговорите за седемгодишната бюджетна рамка на ЕС (1,2 трилиона евро) бяха затруднени от излизането на Великобритания от блока, което поставя пред останалите 27 членки на ЕС задачата как да наберат и преразпределят средства. Проектобюджетът предвижда намаляване на селскостопанските субсидии и кохезионните средства, помагащи на новите членки на ЕС да постигнат стандартите на общността, и в същото време ново финансиране за модернизиране на икономиката и развитието на високите технологии.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес