Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша ограничи придвижването в страната заради коронавируса

24 март 2020, 14:57 часа • 2678 прочитания

Полша въвежда ограничение за придвижването на хора, без да има необходимост от това, с цел ограничаване на пандемията от коровавирус. Мярката беше обявена по време на пресконференция от министър-председателя на страната Матеуш Моравецки, предава РИА Новости.

„Въвеждаме ограничения за придвижването, които ще засегнат всеки един от нас“, предупреди той.

Всички „дела, освен ходенето до магазина, в аптеката и да се разходи кучето“ трябва да бъдат отложени „за по-късно“, каза премиерът.

Той подчерта, че правителството е принудено да въведе поредните ограничения, за да бъде ограничена заразата.

Държавната помощ за бизнеса - пунта мара. Ето как го правят съседите ни

В сила остават и въведените до момента мерки – образователните институции няма да работят, затворени са развлекателните заведения, кафенетата и ресторантите.

Моравецки изрази надежда, че след няколко седмици тези ограничения ще отпаднат и всички ще могат да се върнат към нормалния си професионален живот, за да може полската икономика бързо да се възстанови.

Реалният брой заразени с коронавирус в Италия може да е 10 пъти повече

Уточнява се, че самостоятелните разходки са разрешени, тъй като са важни за запазване на физическото и психическото здраве на хората.

„Това обаче не означава, че ще отидем да се тълпим по булевардите, ще се съберем да си правим грил или ще отидем по площадките“, категоричен е министърът на здравеопазването на Полша Лукаш Шумовски.

Полското правителство се обърна към сънародниците си с призива да си останат по домовете.

По последни данни, положителни проби в Полша са констатирани при 774 човека, като 9 от тях са починали.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 24 март

По-рано в страната беше въведен епидемиологичен режим – затворени бяха границите за чужденци, възстановиха се граничните пунктове с държавите от шенгенското пространство, прекратени бяха международните и железопътните пътнически превози. Правителството забрани събирането на повече от 50 човека, затвори местаа за развлечение и тези за обществено хранене, припомня БГНЕС.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес