Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша иска арест за авиодиспечерите на полета над Смоленск

17 септември 2020, 10:15 часа • 2138 прочитания

Прокуратурата в Полша поиска ареста на тримата руски авиодиспечери, които са били дежурни през април 2010 година на летището в Смоленск, когато се разби самолет Ту-154 на полския президент Лех Качински.

Ако съдът изпълни искането диспечерите могат да бъдат обявени за международно издирване. Те са обвинени в умишлено причиняване на самолетната катастрофа, в която загинаха 96 души.

По иформация на "Интерфакс" Русия няма да предаде авиодиспечерите, ако се получи такова искане. Руската конституция забранява предаването на руски граждани на други страни. 

Според полските следователи в деня на катастрофата на летището в Смоленск не се е задействала радиолокационната система за кацане и диспечерите не са видели къде се намира самолетът. По този начин те са предавали неточна информация и са дали насока за снижаване и кацане.

Без да отрича вината на екипажа полската прокуратура обвинява и диспечерите, Русия отрича обвиненията.

През 2016 година Полша възобнови разследването на самолетната катастрофа край Смоленск. Тогава бе извършена ексхумация на телата на загиналите. В гроба на Лех Качински бяха открити останките на други двама души. 

През март 2016 година Антоний Мачеревич, министър на отбраната на Полша заяви, че причина за катастрофата може да е била терористичен акт. През октомври 2017 година той съобщи, че една от черните кутии на самолета е регистрирала момента на взрива.

Всичко по темата ВИЖТЕ ТУК

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес