Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша и Прибалтийските републики затварят границите си за руснаци с шенгенски визи

19 септември 2022, 12:20 часа • 1796 прочитания

Полша, Естония, Латвия и Литва започват да прилагат забрана за достъп до териториите си за повечето руснаци с визи за ЕС на 19 септември. Така и четирите страни вече въведоха ограниченията, договорени наскоро от всички 27 страни членки на блока.

Руските граждани с шенгенска виза за туризъм, бизнес, спортни или културни цели вече са блокирани на територията на Полша и Прибалтийските републики.

Швейцария също заяви, че от днешния ден преустановява опростените визови процедури за руснаци.

В съвместно изявление на Естония, Латвия, Литва и Полша по-рано този месец се посочват все по-големите опасения за сигурността и други проблеми, свързани със "значителния и нарастващ приток" на руснаци на фона на последиците от продължаващата непровокирана инвазия на Русия в Украйна.

Полша и балтийските държави заявиха, че съответните им забрани на национално ниво не са категорична забрана за влизане и общоприетите легитимни изключения ще останат в сила за дисиденти, хуманитарни случаи и няколко други обстоятелства, включително свързани с руски дипломатически мисии и роднински връзки.

През август страните членки на ЕС обсъждаха почти пълна забрана за влизане на руски граждани, като Германия и Франция заявиха, че подобна стъпка би била контрапродуктивна, а скандинавските и балтийските държави бяха водещи привърженици на идеята.

На 31 август ЕС преустанови действието на споразумението си за улесняване на визовия режим с Русия като "необходима първа стъпка". Това обаче не означава, че действа цялостна забрана за издаване на визи на руснаци.

България обяви чрез министъра на туризма Илин Димитров, че не желае, но заради ЕС вдига цената на визите за руски граждани – от 35 на 80 евро.

ОЩЕ: Илин Димитров: Поскъпването на визите за руски граждани би навредило на туризма

От началото на инвазията в края на февруари десетки хиляди руснаци са напуснали страната, вероятно за да избегнат официалните ограничения на властите при критика срещу действията им в Украйна, съобщава Радио Свободна Европа. Друга причина е да избегнат безпрецедентните финансови, търговски и други международни санкции, въведени от Запада.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес