Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша: "Европа на две скорости" не съществува

18 юли 2017, 14:10 часа • 1497 прочитания

Твърденията относно "Европа на две скорости" не отговарят на действителността, заяви полският министър на външните работи Витолд Вашчиковски пред репортери.

"Няма две скорости на ЕС , тъй като ЕС не разполага с два различни бюджета и всички институции са общи”, каза той.

По неговите думи, в бъдеще Полша и много други страни ще трябва да се съобразява с факта, че средствата, предвидени за тях от фондовете на ЕС, ще намалеят поради излизането на Великобритания и прекратяването на британските плащания в бюджета.

Идеята за "Европа на две скорости" се появи през миналия век и предполага възможност за съжителство на страните в ЕС с различна степен на интеграция. Де факто общността е в съответствие с тази теория, както например еврозоната включва само 19 от 28-те страни на ЕС, а Шенгенското пространство - 22 от 28, предаде БГНЕС.

На срещата на върха на ЕС в малтийската столица Валента на 3 февруари, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че обществото трябва да привикнат с режима "Европа на две скорости". Тези думи приковаха общественото внимание, тъй като основните европейски икономики – Германия и Франция, през последните 20 години играят ролята на основен двигател на европейската интеграция.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес