Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша атакува отново Макрон, застрашавал устоите на ЕС

07 септември 2017, 08:51 часа • 984 прочитания

Полският премиер Беата Шидло обвини френския държавен глава Еманюел Макрон, че застрашава устоите на ЕС и въвежда протекционизъм. Това става в контекста на конфликта между Полша и Франция за командированите работници. Припомняме, че френският президент беше на визита в България и тук също повдигна въпроса, като нашият президент Румен Радев се съгласи с позицията на Макрон за т.нар. "социален дъмпинг".

По отношение на френската позиция за командированите работници, Полша се противопоставя енергично на промяна в европейската директива по този въпрос, тъй като това ще направи по-трудно намирането на работа в чужбина на хиляди поляци. През август Макрон реагира, като обяви, че Полша се поставя в периферията на Европа и решава да върви срещу европейските интереси по много въпроси. Шидло веднага определи тези думи на Макрон като арогантни, припомня БГНЕС.

Полският премиер поиска също така да се проведе диалог с Германия за военните репарации. Въпросът за репарациите от Втората световна война се смята за приключен от години.

През последните няколко седмици той се повдига неколкократно от полските консервативни ръководители. Полският външен министър Витолд Вашчиковски обяви, че правителството ще оповести становището си след няколко седмици или няколко месеца, след като бъдат проучени отново законовите и икономически аспекти на проблема.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес