Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Половин година я изнасилваха": Как сексуалното насилие се превърна във военна тактика за руснаците

24 септември 2024, 17:48 часа • 1046 прочитания

"Имаше едно момиче, много красиво. Всички я изнасилваха. Имаше дълга червена коса. Приличаше на актриса. Когато я попитах защо е тук, тя отговори, че има брат във въоръжените сили на Украйна и затова са я отвели. Те я влачеха навсякъде със себе си половин година. Половин година я изнасилваха. Тя бе на около 35-36 години. Отвеждаха я и след известно време я връщаха. Трудно е дори да се говори за това. По вида й личеше, че тя просто не иска да живее." Това свидетелства жена, която заедно с други украинки е била незаконно задържана от руснаците.

Това е тактиката на руските военни, превърнала се в тяхна запазена марка - групови изнасилвания, сексуално робство и други форми на сексуално насилие, използвани като изтезание, пише в материал на "Украинская правда".

Векове наред Русия използва изнасилването в имперските си войни - например в Кавказката война от 1817-1864 г., която е описана в класическата руска литература; в чеченските войни от 1994-1996 и 1999-2009, сега във войната срещу Украйна.

Още: След 2,5 години в плен украински войник губи говор, не реагира и на майка си (ВИДЕО и СНИМКИ)

От Главната прокуратура на Украйна съобщават, че към края на август 2024 г. са регистрирани 314 случая на сексуално насилие, свързани с войната. Потърпевши са 201 жени, 113 мъже, включително 15 непълнолетни: 14 момичета и 1 момче. А това са само документираните случаи на цивилни, колко са недокументираните е страшно да си представим.

Отделно от това се води статистика и на пострадалите украински военнослужещи, но тя е закрита и за нея отговарят други ведомства.

Сред случаите са: генитално осакатяване, сексуално робство (включително брачно и извънбрачно съжителство), сексуални изтезания, да бъдеш принуден да гледаш сексуално насилие над партньор или дете, принудителна проституция, принудителна бременност или аборт, стерилизация и др.

"Когато документираме доказателства за престъпления в освободените територии, забелязваме, че един от инструментите, използвани от руската армия за контрол на населението, е именно страхът от сексуално насилие. Жените се страхуват да напуснат дома си и се стараят да избягват всякакъв контакт с окупаторите", посочва в увода на разследването си неговият координатор, полската журналистка Моника Агдрушевска.

Още: Поредно показно варварство: Руснаците екзекутираха с меч украински военнопленник (СНИМКИ 18+)

Жените са подлагани на насилие не само у дома или на територията на населеното място, където живеят, но и на контролно-пропускателни пунктове и във филтрационните лагери, където противно на международните конвенции са били преглеждани от мъже, техни роднини са били принудени да станат свидетели на насилие над тях и т.н.

Една от жените си спомня преживяното по време на евакуацията от окупираната територия:

"Няколко дни руските военни забавиха опашките от автомобили, които трябваше да пропуснат към територията, контролирана от Украйна. На тях това им харесваше, те се забавляваха. Колкото по-красива беше една жена, колкото повече я гледаха, толкова повече въпроси имаха към нея, толкова повече й се подиграваха...

Гледахме как пристигат хора (към сборния пункт за бежанци от окупираните територии – бел. ред.). Например, една от жените се беше вторачила в канцеларските ножове и очите й бяха толкова безумни, безумни... Последвахме я, тя изтича в ъгъла и ни разказа, че е била принудена да направи минет на руски войник, бурят, пред очите на баща си, сина си и съпруга си. Тя каза, че това е било на един от пунктовете, където са чакали с колата на опашка за евакуация."

Още: Руски военни: Дайте ни един пленен украински военнопленник да направим жертвоприношение

Отново обезглавен от руснаците украински военен: Украйна сезира ООН

ООН: Над 95% от украинските военнопленници са били измъчвани в Русия

Чудовищно: Русия връща телата на украинци без вътрешни органи, твърдят техни близки

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес