Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поляците отново излязоха на улицата заради спорната съдебна реформа

27 юли 2018, 09:12 часа • 1662 прочитания

Хиляди поляци се включиха в протеста срещу спорната реформа на съдебна система в страната, предаде БНТ.

Вчера (26 юли) президентът Анджей Дуда подписа промени в законодателството, с които на практика позволява на правителството да избере следващия председател на Върховния съд.

"Позор" скандираше събралото се пред президентството във Варшава множество. Стигна се до сблъсъци с полицията, след като няколко души изрисуваха със спрей стените на резиденцията на държавния глава. Според демонстрантите и опозицията действията на управляващите подкопават независимостта на съда и основите на демокрацията.

Към критиките се присъедини и Брюксел. Освен във Варшава, демонстрации имаше в още най-малко 20 полски градове.

Демонстрациите срещу съдебната реформа се организират стихийно през последните дни в населени места. Гражданите настояват да се спазва Конституцията.

През последните години Полша, която почти няма демократични традиции и винаги е била управлявана от военни диктатури и авторитарни режими, направи най-острото отстъпление от демократичните норми в Европа.

Страната все повече затъва в блатото на авторитаризма, превръщайки се в главната заплаха за демокрацията в ЕС, което вече не е тайна нито за Брюксел, нито за Берлин - основният финансов донор за икономическото благоденствие на Варшава.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес