Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Politico: Полша иска от ЕК по-строг пакет санкции срещу Русия

24 февруари 2023, 12:01 часа • 831 прочитания

Държавите членки на Европейския съюз все още не могат да постигнат споразумение за налагане на нови санкции срещу Русия. Причината е, че Полша е настояла за по-строги наказателни мерки по време на заседанието на 22 февруари, пише Politico.

Пакетът от санкции, който се очакваше да бъде одобрен навръх годишнината от пълномащабното руско нахлуване в Украйна, което се отбелязва днес, ще спомогне за ограничаване на множество електронни компоненти на стойност 11 млрд. евро, използвани в руските оръжия като дронове, ракети и хеликоптери. Това ще стане чрез търговски забрани и технологичен контрол, заяви по-рано председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

ОЩЕ: 10-ият пакет санкции на ЕС е факт: Удар по пропагандата на Путин и по иранските дронове

Пакетът е насочен и срещу трима руски политици, които са изправени пред забрана за издаване на визи и замразяване на активи заради участието им в организирането на масови отвличания на украински деца от окупираните територии, според EU Observer.

ЕК предложи 10-ия пакет санкции на 15 февруари, но още няма единодушие сред евролидерите за окончателното му вкарване в действие. В новите наказателни мерки не попадат руската ядрена индустрия и руските диаманти.

Възраженията на Полша срещу предложения пакет са свързани със забраната за внос на синтетичен каучук от Русия, смятат от Politico. Вместо да предложи пълна забрана, която би могла да предизвика възражения от страна на някои държави членки, ЕК поиска забрана за внос, надвишаващ 560 000 метрични тона.

Полски официални представители обаче заявиха, че това надвишава настоящото ниво на внос, което прави предложената забрана "безсмислена".

Politico цитира полски дипломат, който обосновава противопоставянето на Варшава, като заявява: "Ние не блокираме санкциите. Просто искаме да има санкции, които имат смисъл".

ОЩЕ: Лондон санкционира мениджмънта на "Росатом" и шефове от руския военен сектор

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес