Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политици съдят най-често журналистите в Европа

13 ноември 2023, 18:27 часа • 2954 прочитания

Политици водят най-много дела срещу журналисти в Европейски съюз. Това е изводът на доклад, представени днес пред комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. Автори на доклада са Джъстин Борг и Франческа Фарингтън от университета в Абърдийн.

По техните думи на второ място по дял са делата, заведени от дружества. Докладът изследва всички 47 дела срещу 102-ма ответници, заведени от януари 2022 г. до август тази година. Фарингтън уточни, че не са рядкост и заплахите срещу журналистите с дела, които накрая не се изпълняват и затова статистиката не обхваща предупрежденията за съдебни искове, пише БТА.

По нейните думи най-често дела се водят заради разпространяване на информация от обществен интерес, главно свързана с гражданите на повече от една държава от ЕС. В повечето случаи делата са по повод публикации за корупция, организирана престъпност, финансови престъпления.Още: Асоциацията на чуждестранната преса обвини ЦАХАЛ в тормоз над репортери

Най-големият брой дела (85 на сто) засягат обществения интерес в няколко европейски страни или целия ЕС, посочи Борг. По неговите думи законовите промени, предложени от Европейската комисия, биха обхванали 95 на сто от досегашните случаи, които са основно трансгранични и затова биха попаднали в обхвата на промените. По този начин би отпаднала възможността да се избира съд за внасяне на исковете според различното отношение на националните законодателства по тези случаи, поясни той.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес