Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полицията в Гибралтар арестува капитана на иранския танкер

11 юли 2019, 19:20 часа • 2717 прочитания

Полицията в Гибралтар арестува индийския капитан и главнокомандващ офицер на задържания ирански танкер, заподозрян в нарушаване на санкциите на ЕС, транспортирайки петрол до Сирия.

"Това се случва, след като са иззети и прегледани документи и електронни устройства", се казва в изявление на полицията.

Силите на Гибралтар и британските морски пехотинци се качиха на кораба "Грейс 1" и го задържаха на 4 юли край бреговете на Гибралтар, като казаха, че е предназначен за доставка на петрол до Сирия до обект, подлежащ на европейски санкции.

Тестовете показаха, че 330-метровият танкер, който е способен да превозва два милиона барела петрол, е "превозвал пълен товар от суров петрол", заяви правителството на Гибралтар в понеделник.

Иран осъди задържането като "незаконно" и заяви, че танкерът не е пътувал за Сирия.

Арестите идват след като Лондон заяви по-рано днес, че въоръжени ирански кораби се опитват да "възпрепятстват" британски супертанкер в Персийския залив.

Иранската революционна гвардия отрече участието, но също така предупреди както САЩ, така и Великобритания, че ще "съжаляват много" за задържането на "Грейс 1".

Полицията в Гибралтар заяви, че разследването все още продължава и танкерът все още е задържан.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес