Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подоляк: Развързаха ръцете на Путин за АЕЦ "Запорожие", сега той ще отиде по-далеч

02 септември 2022, 14:44 часа • 31035 прочитания

Президентът на РФ Владимир Путин закрепи руските военни ва АЕЦ "Запорожие", защото не видя строга реакция от страна на световната общност. Това каза съветникът на ръководителя на офиса на президента на Украйна Михайло Подоляк.

"В такива случаи, когато той (Путин) вече е минал "червената линия", когато вече е опитал да шантажира, продължава да гледа как това ще проработи", каза още Подоляк. 

По думите му преди около месец е започнала активна информационна работа, относно рисковете, които генерира руската армия в АЕЦ "Запорожие". Тогава МААЕ и анализаторите са заявили необходимостта от демилитаризирането на зоната около станцията. Подоляк отбеляза, че виждайки това Путин е решил да забави ситуацията, за да може световната общност да "поизстине". 

"Парата бе изпусната, направиха изявление, в това число и ООН. Сега той се прави, че неохотно е разрешил на Мисията да премине през територията на Украйна, при това активно психологически работейки с обстрели. Мисията се намира в полушоково състояние, а когато пристигнаха - наоколо - въоръжени гора и журналисти.", каза още Подоляк.

"Първоначалното напрежение започна да стихва и съответно той (бел.ред. - Путин) си помисли: "Отлично, оставам още", фиксирал се е чака... Ако той не получи в действителност съществен ущърб.. Ако на "Росатом" бяха забранили да работи с други срани и от гледна точка на снабдяването на нови атомни обекти и продажба на ядрено  гориво и обслужване на станциите. Тогава позицията му щеше да е много по-мека", смята Подоляк. 

Зеленски: Украйна е готова да увеличи износа на електроенергия за Европа, но зависи от АЕЦ "Запорожие"

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес