Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подоляк: На фона на украинската трагедия износът на Европа за Русия е в небивал разцвет

11 октомври 2024, 16:00 часа • 1285 прочитания

Има много заинтересовани да не се сложи скоро край на войната на Русия срещу Украйна. Европейските страни, утрешни жертви на руските имперски апетити, днес недалновидно й помагат да избегне санкциите. Това пише съветникът на президента Володимир Зеленски, Михайло Подоляк в канала си в Telegram. И добавя, че европейските държави се държат като овце, които играят в отбора на руския вълк.

Европа не търгува пряко с Русия, а с кръг от нейни съседи, превърнали се в руски сателити, които на свой ред изпълняват ролята на посредници - така европейските стоки достигат безпрепятствено до руския пазар, става ясно от думите на Подоляк. Той прилага и графики, показващи, например, Киргизстан именно в ролята на такъв посредник. И износът на редица европейски страни за Киргизстан е скочил драстично - след това, този износ фактически се влива в Русия, позволявайки й да тушира ефекта от наложените й от същите тези европейски държави санкции.

Ето дословно какво пише Подоляк:

Още: Изненада: Сърбия подкрепя териториалната цялост на Украйна, обяви Вучич (ВИДЕО)

"Ясно е, че държавите нямат абстрактни приятели, а само национални интереси. Ярка илюстрация на тази проста максима са показателите за търговия между членовете на ЕС и страните от Закавказието и Централна Азия. От 2022 г. европейският износ в тази посока се е увеличил със стотици проценти. Този странен разцвет се подхранва преди всичко от... украинската трагедия. Вносът от съседните страни в Русия е скочил със същите стотици процента. По такъв примитивен и открит начин агресорът заобикаля търговските санкции, като заграбва не само стоки за бита, но и инструменти и компоненти за производство на оръжие. Това вече е банална истина.

Освен икономическите ползи, които Русия получава, има и политически. Поради големия паралелен внос на санкционирани стоки, Кремъл формира буферна зона около себе си от сателити, тясно свързани с него чрез търговия с висок марж, и следователно пряко заинтересовани "да не се сложи край на войната срещу Украйна". Овцете играят в отбора на вълка. Държави, които утре с голяма вероятност ще станат следващите жертви на стремежа на руснаците да разширят границите си, днес помагат на империята да устои на външния натиск.

Интересно е как страните от Европа, които иначе споделят еднакви ценности с Украйна, виждат своя национален интерес като всъщност често увеличават износа си за Русия чрез различни посредници. Търговските санкции, наложени срещу агресора след началото на войната, биват наричани "​​безпрецедентни". За съжаление също толкова безпрецедентни са и усилията на бизнеса - често с помощта на властите - да превърнат тези санкции в празна формалност. И така, какъв е смисълът на тази "игра"?", пита съветникът на украинския президент.

Още: Успешен стоп на заобикалящи санкциите търговски потоци от Турция към Русия: Киев се похвали

 

Китайските компании започнаха да отказват директни доставки на стоки за Русия

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес