Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подли политически битки и в Австрия - десни крадат символи на леви

25 август 2014, 15:42 часа • 21343 прочитания

Около 400 градински джуджета са изчезнали във Форарлберг, западна Австрия. Гномите, известни като "Coolmen", са собственост на лявата Социалдемократическа партия (СДП) и са използвани в нейната кампания за местни избори, които ще се проведат на 21 септември, съобщи BBC.

По думите на Райнхолд Ейнвалнер от СДП в неговата политическа сила имат подозренията, че джуджетата биват отстранявани от погледа на избирателите от съперниците им от Австрийската народна партия (АНП). 400 изчезнали градински гноми били поставяни на стълбовете за улично осветление в градовете Ранквейл и Брегенц. Но в събота през нощта изчезнали. Интересен елемент от предизборната битка е, че плакати на АНП се появили на същото място по стълбовете на лампите за улично осветление, пише БГНЕС.

Ейнвалнер казва, че от СДП биха били щастливи ако някой гражданин вземе предизборно джудже за градината си, но партията няма просто да наблюдава как материали за изборите, оценявани на около 3000 евро, просто изчезват. И определя като "голям скандал" съмнението – ако бъде доказано – че джуджетата биват крадени от партия съперник.

Социалдемократите са подали официално оплакване в полицията и са обявили награда от 1000 евро за този, който даде информация за местопребиваването на джуджетата.

Социалдемократите са поръчали общо 20 000 гномчета за предизборната си кампания, с което излизат от рамките на традиционализма в Австрия, където обикновено се използват предизборни плакати с партийни лозунги.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес