Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почина полският войник, намушкан от мигрант на границата с Беларус

06 юни 2024, 17:56 часа • 2089 прочитания

Починал е полският войник, наръган с нож от мигрант на границата с Беларус. Това съобщи Генералният щаб на армията на Полша днес, 6 юни.

Нападението беше извършено на 28 май. Група мигранти се опитали да пробият оградата на границата и един от тях намушкал с нож полския войник. Той е бил откаран във Военномедицинския институт във Варшава, но лекарите не са успели да спасят живота му.

Още: Полша започва разследване на руското и беларуското влияние в страната

Как се случи инцидентът?

Напрежението на полско-беларуската граница е изключително високо от началото на пълномащабната война на Русия в Украйна. Беларуският диктатор Александър Лукашенко неведнъж бе обвиняван, че опитва да създаде изкуствена мигрантска криза в ЕС - хиляди бежанци бяха пускани от беларуските власти безпрепятствено да стигат до полската граница и да я щурмуват.

На 28 май мигрант, който се е опитал да влезе нелегално в Полша от Беларус, е нападнал и намушкал с нож полски войник. Първоначално се съобщаваше, че животът му не е в опасност.

Още: Нов скандал с руски шпиони: Полша арестува 18 души за подривна дейност в полза на Москва

На друго място гранични служители също бяха ранени. Единият от тях е бил ударен в главата с бутилка от нелегалните мигранти, а друг е бил ранен с нож, който е бил залепен на палка.

По-рано полската медия RMF FM съобщаваше, че войникът, който е бил намушкан с нож при, е в състояние на клинична смърт. По-късно се разбра, че е починал.

Още: Полша ще похарчи над 2,5 млрд. долара за защита на границите си с Русия и Беларус

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес