Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почина майката на Михаил Ходорковски

03 август 2014, 17:25 часа • 18745 прочитания

Майката на бившия магнат и критик на Кремъл Михаил Ходорковски Марина Ходорковская почина в Германия на 79-годишна възраст. Информацията съобщи говорител на центъра Ходорковски в Москва, цитиран от БГНЕС. 

"Марина Филиповна почина в Берлин по-малко от два месеца преди 80-годишнината си", съобщи говорителят, без да разкрива повече подробности. Според руските медии Марина Ходорковская страдала от рак и се подложила на лечение в Германия.

Михаил Ходорковски беше помилван от руския президент Владимир Путин през декември 2013 г., след като прекара десет години в затворнически лагер. Тогава Кремъл се позова на болестта на майка му, която не спираше да се бори за освобождаването на бившия олигарх, за да обясни решението си, припомня БГНЕС.

След като беше освободен, Ходорковски веднага замина за Германия, а впоследствие родителите му пристигнаха при него. След това бившият магнат получи разрешително за пребиваване от една година с опция за продължаване в Швейцария. Ходорковски, който някога беше най-богатият човек в Русия, беше арестуван през 2003 г. и осъден през 2005 г. на осем години лагер за "мошеничество и данъчни измами".

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес