Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Планът на Юнкер - Европейски енергиен съюз

30 юни 2014, 15:02 часа • 35803 прочитания

Искам да проведа реформа и да реорганизирам енергийната политика на ЕС в нов Европейски енергиен съюз. Трябва да съединим нашите енергийни ресурси, инфраструктурата и да се обединим, за да усилим позициите си пред трети държави. Това заяви днес кандидата за председател на Европейската комисия и бивш премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер, предаде "Фокус".

По думите му изготвянето на единна енергийна политика на ЕС ще е сред приоритетите в управлението през следващите пет години. "Трябва да диверсифицираме нашите енергийни източници и да намалим енергийната зависимост на редица страни в съюза”, подчертава Юнкер.

Сред другите му приоритети в председателството си той посочва подготвянето и реализирането на политики за икономически ръст и създаване на нови работни места, сключване на търговско споразумение със САЩ, реформа на валутно-икономическия съюз на страните от еврозоната, постигане на съгласие с Великобритания относно мястото й в ЕС.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече заяви, че той самият би подкрепил идеята за Европейски енергиен съюз. От Реформаторския блок също казаха, че са "за".

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес